Ratsastus on hauska ja monipuolinen harrastus joka sopii kaikille katsomatta ikään, kokoon tai sukupuoleen. Ratsastuksessa et ole koskaan valmis vaan aina on jotakin uutta opittavaa.

Panostamme ratsastuksessamme pehmeään ja kauniiseen tyyliin, tavoite on että hevonen tekee työnsä ja siltä pyydetyt asiat mielellään. Kaikessa hevosen kanssa toimimisessa painotamme myös, että hevonen on laumaeläin. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että ihminen on oikeudenmukainen ja ehdoton johtaja, joka määrää kaikesta eikä anna periksi jos on vaatinut hevoselta jotakin. Meillä kaikki ratsastajat saavat tuntien yhteydessä harjoitella myös hevosten hoitoa ja käsittelyä.

Ryhmät pyörivät kaiken aikaa ja voit koska tahansa tulla mukaan sopivantasoiseen ryhmään, jossa on vapaa paikka.

Pyrimme muodostamaan ryhmät niin, että ne ratsastajat, jotka haluavat ratsastaa ja edetä rauhallisesti ja enimmäkseen nauttia yhteistyöstä hevosen kanssa tai joita pelottaa joku asia, ratsastavat samoissa ryhmissä. Ja taas ne ratsastajat, jotka haluavat tehdä tavoitteellisesti ja tosissaan töitä tunneilla ja edistyä, sekä rämäpäiset vauhtihirmut, ovat samoissa ryhmissä. Tämän vuoksi on tärkeää, että ilmoittautuessasi tunneille kerrot toiveistasi ja jos ryhmä ei tunnu sopivalta tulet keskustelemaan ryhmän vaihtamisen mahdollisuuksista.

Ratsastusryhmien tasot

Tenavaryhmä: n. 2-8 -vuotiaille. Opetellaan kentällä alkeiskurssin ja ykköstason asioita vähitellen, sekä tehdään pujottelu- ja puomitehtäviä, jumppaa, leikkejä jne, ja lopuksi aina seikkaillaan pieni maastoretki turvallisissa lähimaastoissamme. Tenavaryhmässä ratsastetaan lasten ehdoilla jokainen omaan tahtiinsa edeten. Säännöllisesti käydessään lapsi oppii alkeiskurssin oppisisällön, ja vähän ykköstasonkin asioita. Sitten kun haluaa lisää haasteita, voi siirtyä sen hetkisestä tasostaan riippuen joko alkeiskurssille tai ykköstason ryhmään. Tenavaryhmässä voi ratsastaa myös vain puoli tuntia, jos koko tunti tuntuu liian pitkältä. Yleensä 3-4 vuotiaat jaksavat ratsastaa jo koko tunnin. Käy myös tutustumistunniksi kaiken ikäisille vasta-alkajille.

Sarjalippualkeiskurssi 12,5 tuntia: alaikäraja 7 vuotta. Tasapaino, oikea istunta, pysäyttäminen, liikkeelle lähteminen, kääntäminen, harjoitusravi, kevyt ravi. Teoriassa 1. harjaus, kavioiden puhdistus, kuntoonlaitto, riisuminen, taluttaminen, varusteiden jälkihuolto. 2. tutustumista hevosten lajinmukaiseen käyttäytymiseen, yleistietoa hevosista ja niiden hoidosta. Teoriatunneille voivat osallistua kokeneemmatkin ratsastajat jotka eivät ole käyneet meillä alkeiskurssia!

Kausikorttialkeiskurssi 25,5 tuntia: opettelemme sarjalippualkeiskurssin oppimäärän jälkeen ykköstason asioita.

Tutustumisalkeiskurssi 5,5 tuntia: sisältää 1,5 tuntia teoriaopetusta ja neljä ratsastustuntia. Tarkoitettu niille jotka eivät halua heti sitoutua 12,5 tai 25,5 tunnin alkeiskursseihin. Jos harrastus tuntuu omalta, niin voidaan saman ryhmän kanssa jatkaa heti kurssin jälkeen alkeiskurssin loppupuoliskon ja ykköstason oppisisältöihin.

Nonstop-alkeiskurssi: Tarkoitettu heille, jotka eivät ehdi tai malta odottaa jonossa alkeiskurssiryhmän täyttymistä. Sopii niin aikuisille kuin lapsille ja voit hypätä ryhmään mukaan ja pois kun haluat, ottaa haluamasi mittaisen sarjalipun, kausikortin tai irtotunnin.

Ykköstaso (perusmerkki): n. 10 tuntia – 1,5 vuotta säännöllisesti ratsastaneille. Pitää hallita alkeiskurssin asiat. Opetellaan laukka, ratsastusradan tiet, kevyt istunta, maapuomit, oikea kevennys, peruuttaminen ym.

Kakkostaso (helppo C): n. 1 – 3 vuotta säännöllisesti ratsastaneille. Pitää hallita ykköstason asiat. Opetellaan puolipidäte, taivuttaminen, asettaminen, etuosakäännös, pohkeenväistö, hyppääminen, esteradan ratsastaminen ym.

Kolmostaso (helppo B): n. 3 – 5 vuotta säännöllisesti ratsastaneille. Pitää hallita kakkostason asiat. Opetellaan pohkeenväistö ravissa ja laukassa, sarjaesteet, ym. Päästään syvemmälle ratsastuksen ”hienosäätöihin”.

Kokeneet (helppo B-A): vähintään 4 vuotta säännöllisesti ratsastaneille. Pitää hallita kolmostason asiat. Opetellaan avo- ja sulkutaivutus, väistöt laukassa, laukanvaihto, vastalaukka, teknisempiä esteharjoituksia ym.

Valmennus: lähtötasosta riippumatta niille, jotka haluavat treenata tosissaan, edistyä nopeasti ja mahdollisesti tähdätä kilpailemaan. Ratsastetaan 2 kertaa viikossa, vuorotellen esteitä ja koulua.

Estevalmennustunti: Ylimääräinen estetunti vakituntilaisille, jotka haluavat hypätä useammin kuin omilla tunneillaan (eli noin joka kolmas-neljäs kerta). Pidetään aina kun on 5-7 henkilön ryhmä tai 3-4 henkilön pienryhmä kasassa, tai voit ottaa yksityistunnin. Ryhmään voidaan ottaa rästituntilaisia, jos siihen jää tilaa, mutta sitä ei koota rästituntilaisten varaan. Tunnin pituus on pienryhmänä 60 min, isompana ryhmänä ratsastetaan kauemmin. Hinta on vakituntilaisilta 1,5 kertaa normaalin vakituntisi hinta, muilta pienryhmäirtotunnin hinta.

Istuntatunti: Pidetään aina kun on 5-7 henkilön ryhmä tai 3-4 henkilön pienryhmä kasassa, tai voit ottaa yksityistunnin. Istuntatunnit pitää aiheeseen erikoistunut Johanna ”Jonttu” Hakkarainen. Ryhmään voidaan ottaa rästituntilaisia, jos siihen jää tilaa, mutta sitä ei koota rästituntilaisten varaan. Tunnin pituus on pienryhmänä 60 min, isompana ryhmänä ratsastetaan kauemmin. Hinta on vakituntilaisilta 1,5 kertaa normaalin vakituntisi hinta, muilta pienryhmäirtotunnin hinta.

Rauhallisen ratsastuksen ryhmät on tarkoitettu niille, joka haluavat enimmäkseen nauttia yhteistyöstä hevosen kanssa esim. koulukuvioita hioen, mutta eivät halua vauhdikkaita laukkaharjoituksia tai hypätä kuin korkeintaan ”maahankaivettuja” esteitä. Rauhallisen ratsastuksen ryhmiä voidaan perustaa kaiken tasoisille ratsastajille.

Pienryhmät ovat 3-4 henkilölle tarkoitettuja tehoryhmiä. Pienryhmiä voidaan perustaa kaiken tasoisille ratsastajille ja niissä voidaan toteuttaa eri teemoja toiveiden mukaan. (Jos muissa pienryhmissä ei ole tilaa, pienryhmän rästitunnit voi suorittaa tavallisilla tunneilla.)

Etävanhemmallaan joka toinen viikonloppu olevien ja vuoroviikkolasten ryhmät on tarkoitettu niille, jotka eivät pysty käymään joka viikko. Tunnit ovat joka toinen viikko perjantaisin ja lauantaisin, jolloin lapset edistyvät yhtä nopeasti kuin joka viikko käyvät. Ryhmät kootaan suunnilleen saman tasoisista ratsastajista, tai voimme aloittaa myös alkeiskurssista. Näissä ryhmissä voi käyttää kausikorttia tai kerran viikossa ratsastavien sarjalippuja.

1-4 tunnin maastoretket:

Harjoittelumaasto: kävelyretki maastossa aloittelijoille ja rauhallista menoa arvostaville, tarvittaessa taluttaja.

Rauhallinen: pitää osata istua kevyessä istunnassa ilman, että takapuoli välillä käy satulassa, keventää ravissa kädet heilumatta ja kiinni pitämättä, sekä saada jalasta irronnut jalustin vauhdissa takaisin jalkaan, ei laukata.

Keskitaso: pitää osata rauhallisen maaston edellyttämien asioiden lisäksi laukata kevyessä istunnassa, sekä kyetä samalla kääntämään hevostaan haluamaansa suuntaan.

Vauhdikas: reipasta menoa kokeneille ja rämäpäille, jo vähän isompia esteratoja laukassa hypänneille ratsastajille.

Maastakäsittelytunneilla harjoitellaan ohjasajoa, ajoa, näyttelyesittämistä, poniagilityä, hevosen maastakäsittelyä, vikellystä jne. ryhmäläisten toiveiden mukaan.

Hevostaitotunneilla harjoitellaan hevosmiestaitoja, ruokintaa, lääkintää, kavioiden hoitoa, hevosen hierontaa ja venyttelyä, oman hevosen pitoon tarvittavia tietoja ja taitoja jne.

Yksityistunti: kun haluat juuri sinun tilanteeseesi sopivaa räätälöityä yksityisopetusta.

Istunta- ja tasapainoharjoitukset liinassa: kun haluat keskittyä vain oman istuntasi tai tasapainosi kehittämiseen ilman, että sinun täytyy miettiä miten hallita hevosta samaan aikaan.

Vikellys onnistuu yksityistunnilla tai porukalla. Kerää porukka tai ilmoittaudu jonoon, niin me keräämme porukan puolestasi.

Ajaminen ja ohjasajo sujuu sopivan tasoisen ryhmän mukana tai yksityistunnilla.

Hevosten painorajat:

Vaihtelu riippuu siitä, kuinka hyvin ratsastaja hallitsee kehonsa ja tasapainonsa (horjahteleva ja pomppiva ratsastaja on hevoselle paljon rasittavampi, kuin vakaasti istuva), sekä mennäänkö satuloilla vai ilman, ja kuinka rankka tunti on kyseessä. Kerrothan millä hevosilla voit mennä, ja ilmoitathan, jos tulet jollekin hevoselle liian painavaksi!

Olethan rehellinen painostasi ilmoittautuessasi tunnille. Kaikenkokoiset ovat tervetulleita Millitallille. Ajotunneille ei ole painorajaa.

Juksu 25-30 kg

Hamsu 30-35 kg

Pluto, Pinkku 40-45 kg

Minty, Nilla, Åsa 45-50 kg

Bella 50-55 kg

Silmu 70-75 kg

Nelli, Vattu, Sylvi 70-80 kg

Onneli 75-85 kg

Ykä 80-90 kg

Usva 85-95 kg

Chili 90-100 kg

Jos aiot lopettaa tai pitää taukoa:

Jos et jatka ratsastusta heti seuraavalla viikolla uudella lipulla, sarjalippusi tai alkeiskurssin loputtua tai kausikorttilaiset seuraavalla kaudella, ilmoitathan siitä viimeistään neljä viikkoa ennen tuntiesi loppumista, eli silloin kun sinulla on vielä neljä tuntia jäljellä (mahdollisten rästituntien lisäksi), jotta voimme antaa paikkasi toiselle! Muuten pidämme ratsastuspaikkasi varattuna sinulle edelleen. Jos ilmoitat myöhemmin olet velvollinen maksamaan seuraavat neljä tuntia. Esim. jos ilmoitat vasta silloin kun sinulla on enää yksi tunti jäljellä olet velvollinen maksamaan kolme uuden kauden tai sarjalipun tuntia irtotuntihinnalla sinulle varatusta paikasta, käytätpä tunnit tai et.

Tuntikäytäntöjä:

Tunnit pyörivät pääsääntöisesti tiistaista perjantaihin klo 17-20 välillä ja lauantaisin klo 11-15 välillä. Normaaliryhmän koko on 5-7 ratsastajaa, pienryhmä 3-4 ratsastajaa, yksityistunti 1-2 ratsastajaa. Maastot pääsääntöisesti sunnuntaisin, mutta niitä voidaan järjestää muinakin päivinä. Yksityis- ja pienryhmätunteja voit varata hyvin joustavasti haluaminasi aikoina. Myös aamu- ja päiväryhmiä voidaan perustaa arkipäiville kysynnän mukaan.

Tunnit pidetään kelistä riippuen asianmukaisessa maneesissa tai ulkokentällä koulutuksen saaneen opettajan johdolla. Tarvittaessa sijaisena toimivat kokeneet työntekijämme.

Ratsastustunnit kestävät 60 min. (puoli tuntia 30 min.), josta osa ajasta menee hevosten jakamiseen, tuntien maksamiseen, selkään nousuun ja ratsailta alastuloon.

Kaikilla tunneillamme opetus kuuluu hintaan ja joka tunnilla on joku tietty teema, johon voit vaikuttaa esittämällä toiveita. Voi myös halutessasi vaihtaa helpompaan, vaikeampaan tai ajallisesti paremmin sopivaan ryhmään kesken sarjalipunkin. Esteitä hypätään noin joka kolmas tai neljäs kerta (kakkostasolta alkaen), tietenkin keleistä riippuen. Välillä ratsastamme myös ilman satulaa, etenkin jos on pakkasta tai kenttä on liukas, ja pitää ratsastaa rauhallisesti joka tapauksessa.

Varaa riittävästi aikaa hevosen hoitoon ennen ja jälkeen ratsastustuntisi!

Ratsastustunnit pyritään aloittamaan aina sovittuna ajankohtana. Jos myöhästyt, et saa menetetystä ratsastusajasta korvausta, paitsi jos vika on tallin, jolloin korvaamme ratsastamalla sovittua pidempään. Varaa tuntisi sellaiseen aikaan, että ehdit itse hoitaa ja laittaa hevosesi kuntoon sekä riisua sen ja huoltaa varusteet tunnin jälkeen. Tarvittaessa saat toki apua. 

Hevosen hakemiseen, hoitamiseen ja kuntoon laittoon menee kokemuksestasi riippuen ennen tuntia 45-60 min., hevosen riisumiseen, hoitamiseen, poisvientiin ja varusteiden siistimiseen tunnin jälkeen n. 30-60 min. Varsinkin aloittelijan on hyvä varata runsaasti aikaa, jotta ehtii rauhassa opetella hevosen hoitoa. 

Hevosten hoidon ja käsittelyn oppiminen nopeuttaa myös ratsastuksen oppimista ja kuuluu hevosmiestaitoon. Jos et joskus ehdi laittamaan tai riisumaan hevostasi, ilmoita etukäteen, niin huolehdimme siitä puolestasi. Jos haluat varmistaa, onko hevosesi edellisellä tunnilla tai menossa seuraavalle, voit soittaa ja kysyä, teemme hevoslistat valmiiksi yhtä tuntia ennen päivän ensimmäisen ratsastustunnin alkamista.

Miten säät ja muut vastaavat ennalta arvaamattomat asiat, peruutukset sekä juhlapyhät vaikuttavat tunteihin:

Yli 20 asteen pakkasella (meidän lämpömittariemme mukaan) ratsastustunnin sijasta pidetään teoriatunti, ohjasajoa, poniagilityä, näyttelyesittämistä tms. mikäli suurin osa ryhmästä sitä haluaa. Pakkasella voi myös ratsastaa osan tunnista ja harjoitella maastakäsittelyä lämmittelyksi välillä. Maneesissa on aina hieman lämpimämpi ratsastaa kuin ulkokentällä.

Kun ratsastamme ilman satulaa, voit laskea kuntoon laittoon ja riisumiseen noin puolet vähemmän aikaa kuin normaalisti. Ilman satulaa ratsastamme mm. yli 20 asteen pakkasella.

Ukkosella, myrskyllä tms. pidämme ratsastustunnin sijasta teoriatunnin. Jos emme voi pitää tunteja emmekä teoriaa myrskyn, sähkökatkon, juhlapyhän tai vastaavan vuoksi, tunneista tulee rästitunteja (katso ratsastustuntien varaaminen ja peruuttaminen sekä muutoksista tiedottaminen), näistä rästitunneista emme kuitenkaan peri rästituntimaksua.

Muuten huono sää ei estä ratsastamista, eikä siten ole hyväksyttävä syy perua samana päivänä.Tuntinsa voi toki perua edellisenä päivänä minkä tahansa syyn takia, siis myös seuraavan päivän sääennusteen perusteella (kts. ratsastustuntien varaaminen ja peruuttaminen).

Jos saman päivän tunneilla on paljon peruutuksia (esim. loman takia), yhdistämme päivän ryhmiä.Tällöin tuntisi ajankohta saattaa muuttua ja ryhmässä olla eritasoisia oppilaita, mutta otamme sen tunnin ohjelmassa ja hevosten jaossa huomioon niin, että jokainen saa kuitenkin tasolleen sopivaa oppia. Pyrimme ilmoittamaan tuntien yhdistämisestä hyvissä ajoin soittamalla, mutta aina siihen ei pystytä esim. viimehetken peruutusten takia. Jos emme tavoita sinua puhelimitse jätämme viestin vastaajaasi tai lähetämme tekstiviestin. Jos tunnin siirto ei sovi sinulle voit käyttää sen rästituntina, tällöin siitä ei tietenkään peritä rästituntimaksua.

Juhlapyhinä pidämme tunnit yleensä jo aamupäivällä – päivällä. Myös koulujen loma-aikoinavoimme pitää tunteja päivällä, jos kaikki oppilaat pääsevät silloin. Muutoksista tiedotetaan keskustelufoorumilla (millis.niceboard.net).

Muutoksista tiedottaminen:

Juhlapyhistä, lomista ja muista syistä johtuvista muutoksista ratsastustuntien ajankohtiin, sekä muista tallin asioista, tiedotamme pääsääntöisesti keskustelufoorumillamme osoitteessa millis.niceboard.net. Myös tallin ilmoitustaulua ja satulahuoneen tarinatallipäivyriä kannattaa seurata. 

Ratsastustuntien varaaminen ja peruuttaminen:

Tunnin voi varata tai perua puhelimitse. (Valitettavasti en ehdi vastailla tekstiviesteihin.) Jos et pääse varaamallesi tunnille, sinun tulee peruuttaa se mieluummin jo viikkoa ennen, mutta viimeistään edellisen päivän iltana. Muuten joudutaan veloittamaan täysi tuntihinta. Ajoissa perumaton tunti katsotaan käytetyksi, eikä sitä voi ratsastaa rästituntina.

Jos olet tuntiasi edeltävinä päivinä esim. sairaana tai muuten epäilet, ettet ehkä pysty tai halua tulla ratsastamaan jostain syystä, niin voit perua tuntisi varmuuden vuoksi, jotta saat siitä rästitunnin. Jos sitten tuntipäivänäsi pääsetkin tulemaan, voit soittaa ja kysyä onko tuntipaikkasi vielä vapaana. Jos on, voit tulla tunnillesi normaalisti, eikä rästimaksua peritä.

Ajoissa peruutetut tunnit ovat voimassa neljä viikkoa, tai ne voi ratsastaa etukäteenkin. Rästitunteja ei voi ratsastaa vakitunneilla (esim. sarjansa tai kautensa jatkoksi automaattisesti), vaan erikseen sovittavana aikana. Huolehdithan itse rästituntivarauksesi ajallaan! Rästitunnin ratsastamisesta peritään 6 € rästituntimaksu tunnille tullessasi käteisellä, tai voit maksaa sen omatoimisesti tilille etukäteen.

Jos et jatka ratsastusta heti seuraavalla viikolla uudella kausikortilla tai sarjalipulla sarjalippusi, kausikortin tai alkeiskurssin loputtua, ilmoitathan siitä viimeistään neljä viikkoa ennen tuntiesi loppumista, jotta voimme antaa paikkasi toiselle! Muuten pidämme ratsastuspaikkasi varattuna sinulle edelleen ja olet velvollinen maksamaan neljä seuraavaa tuntia irtotuntihinnalla

Pidätämme oikeuden tarvittaessa harkintamme mukaan peruuttaa asiakkaan kausi tai sarja, ja palauttaa maksut käyttämättä jääneistä tunneista.

Kun tulet maneesiin:

Huutele tai vaikkapa laulele tullessasi, jo ladolta saakka. Silloin hevoset eivät säikähdä yhtäkkistä ilmestymistäsi. 

Tarvittavat varusteet:

Ratsastaessasi tulet mainiosti toimeen ilman kalliita varusteita eikä sinun kannata alussa niitä hankkiakaan ennen kuin olet varma harrastuksen jatkumisesta. Ratsastuskypärä on pakollinen kaikessa ratsastustoiminnassamme. Kypärän voit lainata tallilta. Suosittelemme myös turvaliivin hankkimista, kun olet päättänyt jatkaa ratsastusharrastustasi. Turvaliivinkin voit lainata meiltä. Vanhempien on syytä auttaa lapsiaan kypärän sovittamisessa ja kiinnittämisessä. Kypärän tulee istua päähän napakasti ja kiinnitysten olla säädetty riittävän tiukalle, ettei kypärä pudotessa kierähdä pois päästä.

Pukeudu tunnille sään mukaan. Keväällä, kesällä ja syksyllä housut, jotka eivät ole liukkaat, paksusaumaiset eivätkä kireät, matalakorkoiset kengät (esim. kumisaappaat), joissa on vartta ainakin nilkkaan asti eikä kovin paksusti kuvioidut pohjat, sekä sadetakki varalta mukana. Käsissä mielellään ratsastukseen tarkoitetut näppylähanskat. Talvella riittävän lämpimät vaatteet! Kypärän alla pipo, kauluri tms., paksut mokka- tai nahkarukkaset, ja niihin vielä tumput alle, sekä matalakorkoiset talvikengät, joihin mahtuu lämpöpohjallinen ja useampikin villasukka.

Laita aina pitkät hiukset, takit, kaulahuivit yms. kiinni. Ei purukumia! Kun hankit oman kypärän, kannattaa varmistaa, että se on EU-hyväksytty turvakypärä. Ratsastajainliiton sivuilla on ohjeita kypärän hankintaan. Neuvon mielelläni ratsastusvarustehankinnoissa.

Vakuutus:

Aina ratsastaessasi ja toimiessasi tallin alueella olet omalla vastuullasi, ala-ikäiset vanhempiensa vastuulla. Tallin puolesta ei ratsastajia ole vakuutettu. Huolehdithan, että tapaturmavakuutuksesi on kunnossa.Hevosharrastusvakuutuksen saat esim. liittymällä SRL:n alaiseen ratsastusseuraan, jolloin vakuutus sisältyy jäsenmaksuun. (Meidän talliltamme monet kuuluvat Suomenratsut Ry:hyn, joka on samalla ratsastusseura ja rotuyhdistys, tai Vesikansan Hevosystäviin.)

Hevosten varusteet ja osallistuminen tallin töihin:

Jokaisella hevosella on sen tarvitsemat varusteet tallin puolesta. Ratsastajien tai hoitajien ei tarvitse hankkia hevosille mitään varusteita. Ilmoita, jos huomaat varusteissa vikaa tai niiden olevan kateissa.

Ratsastajien ei tarvitse tehdä mitään tallitöitä. Työt, joihin ratsastajat mahdollisesti osallistuvat, ovat vapaaehtoisia. Jos tallilla viettää vapaa-aikaansa muuten kuin ratsastaen, kuuluu hyviin tapoihin tarjota toisille tarvittaessa apuaan.

Jos käyt muilla talleilla:

Älä mene samoissa kengissä tai vaatteissa toiseen talliin ennen kuin olet pessyt ne. Voit tietämättäsi muilla muuten tartuttaa hevosiin tauteja. Älä myöskään käytä samoja harjoja eri tallien hevosilla, koska ne voivat levittää loisia, sairauksia ym.

Kilpailutoiminta:

Järjestämme joka vuosi useita harjoituskilpailuja koulu- ja esteratsastuksessa sekä riding class-, ohjasajo-, agility- ja junior handler- luokkia, joissa oppilaamme pääsevät harjoittelemaan kilpailuissa toimimista ja ratsastamista. Kokeneemmat hevostemme nimikkohoitajat pääsevät myös oman tallin ulkopuolisiin kilpailuihin ja näyttelyiden käyttöluokkiin, joissa hevosemme ja ponimme ovatkin pärjänneet ihan kivasti.

Asiakkaiden koirat:

Pihamme on omien koiriemme reviiriä, jossa ne ovat vapaana. Koiramme eivät hyväksy kaikkia vieraita koiria omalle reviirilleen. Hevoset saattavat säikähtää niille outoja koiria ja näin aiheutuu vaaratilanteita. Jos haluat tuoda koirasi tallille mukanasi, neuvottele siitä ETUKÄTEEN Mirkan kanssa niin mietitään tulisivatko koiramme toimeen keskenään ja mikä aika olisi sopiva niiden tutustuttamiseen. Älä missään tapauksessa tuo koiraasi meille (vaikka se olisi kuinka kiltti ja sosiaalinen), äläkä ota sitä ulos autosta ennen kuin olet kysynyt Mirkalta luvan, jotta vältytään koirien tappeluilta.