Astutukseen tarjotaan:

Kaudella 2024 käytössä seuraavat orit:

Orejamme voi myös kysyä erilaisilla sopimuksilla omalle kotitallille astutuslainaan.

Kuvia ja videoita löydät Millitallin Facebookista ja Instagramista #hevosennimi, eli jos etsit niitä vaikkapa Millin Äidinrinssistä, niin kirjoita etsi-toimintoon #millinäidinrinssi

Suomenhevoset:

Millin Dynamiitti, pienhevonen, punarautias, n. 138 cm. Herkkä, reaktiivinen mutta kiltti ja pieni. Ryhdikäs, tahdikkaasti liikkuva.

Millin Cuurainen, pienhevonen, hopearuunikko, n. 137 cm. Herkkä, reaktiivinen, kiltti ja pieni. Ryhdikäs ja hyvin liikkuva.

Millin Aurinkoinen, pienhevonen, punarautias (tosi punainen), n. 145 cm. Nöyrä, superkiltti, kaikessa toimiva ja erittäin ystävällinen myös pikkulapsille. Kokoisekseen isot liikkeet. Ryhdikäs ja vahvaluustoinen.

Millin Buuskainen. Rautias, liinahtava, n. 160 cm. Herkkä, nöyrä, kiltti, erittäin ystävällinen ja huolehtivainen myös pikkulapsille. Ryhdikäs, näyttävä, kapasiteettia niin kouluun kuin esteillekin, hyvin kevyt ja herkkä ratsastaa.

Millin Ånnenpekka. Rautias, n. 143 cm. Herkkä, kiltti, nöyrä, lapsillekin sopiva. Tahdikkaasti liikkuva ori, jolle käy kaikki hommat.

Millin Äidinrinssi. Liinakko, n. 146 cm. Tosi herkkä, erittäin kiltti ja nöyrä. Hyvät liikkeet, pyörivä laukka. Vahvaluustoinen ja erittäin ryhdikäs ja näyttävä.

Kauden 2024 hinnat suomenhevosille:
Ei varausmaksua
Astutusmaksu vapaana laitumella / tarhassa 250 €
Astutusmaksu kädestä astuttaen 450 €
Varsamaksu 250 €
Hoitomaksu pienhevonen 18 € / vuorokausi, varsalliset tammat 22 € / vrk. Suomenhevonen 20 € / vuorokausi, varsallinen 25 € /vrk
Kiiman seuranta 100 € / kiima. Tätä ei veloiteta kunhan tamma tuodaan ultrattuna kiimaan tai muuten selkeästi alkavassa kiimassa


Shetlanninponiorit:

Milli’s Braveheart, mustakirjava, 105 cm. Vankka, erityisen hyväluustoinen, ryhdikäs ja raamikas ori. Luonne rohkea, peloton, itsevarma, ystävällinen.

Milli’s Cupcake rautiaankirjava 100 cm. Vankka, hyväluustoinen, ryhdikäs, elegantti ori. Luonne rohkea, peloton, itsevarma ja ystävällinen.

Milli’s Druwez mustankirjava 106 cm. Hyväluustoinen, ryhdikäs, käyttöponityyppinen ori. Luonne rohkea, palveleva, kiltti, peloton.

Kauden 2024 hinnat shetlanninponeille:
Ei varausmaksua
Astutusmaksu vapaana laitumella / tarhassa 200 €
Astutusmaksu kädestä astuttaen 400 €
Varsamaksu 250 €
Hoitomaksu 10 € / vuorokausi, varsalliset tammat 12 € / vrk
Kiiman seuranta 100 €/ kiima. Tätä ei veloiteta kunhan tamma tuodaan ultrattuna kiimaan tai muuten selkeästi alkavassa kiimassa


Milli’s Autumn Leaf astuu Nurmeksessa, varaukset ja hintatiedustelut Mannen Ratsutilalta. Lefa on punarautias, 101 cm, liinahtava, rohkea, peloton, itsevarma, ystävällinen, ryhdikäs, vankka, kevyesti liikkuva. Lefa saavutti shetlanninponien koulumestaruushopeaa kaudella 2023 vain 5-vuotiaana vain 12-vuotiaan ratsastajan kanssa. Hyppää myös kevyesti.


Lue tämä ennen jalostuspäätöstä ja orivalintaa:

Millaisia oreja tarjoamme jalostukseen:

Tarjoamme jalostukseen vain kaikin tavoin terveitä, hyvärakenteisia ja hyväluonteisia oreja. Jalostusarvosteltujen oriemme jälkeläiset saavat kaikki näyttely-, palkitsemis- ja kilpailuoikeudet, mutta suomenhevosten osalta tulee huomioida kotisiitospykälät. Etenkin suomenhevosrodun geenipoolin monipuolistumisen ja geenikadon eliminoimisen vuoksi tarjoamme jalostukseen useita erisukuisia / erilaisensukuisia oreja, joiden jalostusarvosteluun eivät resurssimme Suomen pienillä astutusmäärillä ja jalostusarvostelun vaatimuksilla riitä. Shetlanninponien jalostusarvostelu on edullisempi ja kevyempi, ja shettisten geenien monimuotoisuus hyvin vankalla pohjalla, joten kaikki shetlanninponimme ovat jalostusarvosteltuja, ja jälkeläiset saavat kaikki näyttely- ja ravikilpailuoikeudet.

Jalostusoreillamme ei ole kesäihottumaa / allergiaa, ja purennat ovat kunnossa. Rotukohtaiset viat ja vaivat on huomioitu, emmekä tarjoa jalostukseen kuin tiettävästi terveitä oreja. Oreille ei ole tehty minkään näköisiä korjaavia leikkauksia tai korjaavia hoitotoimenpiteitä niiden koko elämän aikana (esim. korjaavaa kengitystä). Oriit ovat sosiaalisia luonteeltaan, ne laiduntavat tammojen ja varsojen kanssa kesäisin ja talvisin kotona asuvat ovat orilaumassa, jossa on sekä aikuisia että nuoria oreja, tai kantavien tammojen kanssa. Ihmiselle ne ovat kilttejä ja asiallisia käsitellä, ystävällisiä ja nöyriä. Vanhemmilla oreista on jo jälkeläisnäyttöä, joiden perusteella arvioidaan vuosittain niiden jalostuskäyttöä. Nuorien orien kohdalla otamme alkuun vain muutamia tammoja, jotta näemme saako ori tammat hyvin tiineiksi, kuinka se käyttäytyy tammojen kanssa ja millaisia jälkeläisiä se jättää. Jos ongelmia ilmenee, ori poistetaan jalostuskäytöstä.

Millaisia tammoja orimme ottavat vastaan:

Tamman tulee olla puhdasrotuinen, rekisteröity ja jalostusarvostelukelpoinen. Tammalla ei saa olla jalostusta estäviä haittoja, emme ota vastaan kesäihottumaisia tai esim. patella- tai purentavikaisia tammoja, ja toivomme omistajilta rehellisyyttä näissä asioissa. Tavoitteenamme on aina terve ja hyväluonteinen varsa. Ymmärrämme että täydellisiä yksilöitä ei ole olemassa, joten keskustelemme mielellämme siitä, mikä ori sopisi millekin tammalle parhaiten, jotta emme esim. vahingossa kertaa mitään luonteen, rakenteen tai terveyden heikkoutta, vaan pyrimme siihen että jalostuseläinten ominaisuudet korjaavat heikkouksia toisiltaan.

Tamman tulee pysyä sähköaidassa ja tulla toimeen muiden hevosten kanssa laumassa, sekä olla asiallisesti käsiteltävissä. Jos jossakin näistä on ongelmia, asiasta tulee kertoa jo oria varattaessa, jotta voimme valmistautua asiaan ja tehdä tarvittavat toimenpiteet (pidetään vain lankkutarhassa, ei laiteta muiden kanssa, alaikäiset eivät käsittele jne.). Erityishoidoista, käsittelykoulutuksesta tms. voimme sopia korvauksen etukäteen. Suosittelemme myös vakuutusta, sillä tamma on astutettavana aina omistajan vastuulla.

Miten astutukset hoidetaan?

Tammat astutetaan joko niin että ori on laitumella tai tarhassa laumassa tammojen kanssa, jossa se vapaasti astuu kiimassa olevat tammat. Tammat voidaan myös astuttaa ”kädestä”, eli niin että tamma viedään oriille vain astumisen ajaksi samaan tarhaan (esim. herkästi nestettä kohtuun keräävät tammat) tai niin että tamma on kiinni ja sillä on mahdollisesti astutusliinat jaloissa, ja ori talutetaan tamman luo (viimesijainen vaihtoehto meillä). Meillä on vuosikymmenien kokemus astutuksista, ja jokainen tamma ja kiima hoidetaan yksilöllisesti tamman mukaan. Sekä vanhemmat, että nuoret orimme ovat aina laumassa asuneita, sosiaalisia, ihmistä ja tammoja kunnioittavia, asiallisesti käsiteltyjä ja opetettuja. Pitää kuitenkin huomioida että ne ovat eläimiä, joiden aivan kaikkia käyttäytymismalleja ei pystytä hyvälläkään suunnittelulla ennakoimaan, joten sovittujen asioiden pitää joustaa ja mukautua aina tilanteen mukaan, ja tehtyä suunnitelmaa pitää tarvittaessa olla valmis muuttamaan.

Miten pitää valmistautua ennen oriin luo tuloa?

Tamman olisi tärkeää olla hyvässä lihavuuskunnossa, ei laiha eikä lihava. Sen tulisi olla kaikin tavoin terve ja hyvävointinen. jotta tiinehtymiselle on parhaat edellytykset. Kiimakierron tulisi olla säännöllinen, mutta tätä ei tammoista aina näe jos paikalla ei ole oria. Toivonkin että tamma olisi joko ultrattu ennen tuloaan tai omistajalla olisi käsitys tamman kiimakierrosta, jotta astuttaminen voitaisiin aloittaa mahdollisimman pian tamman saapumisen jälkeen. Meillä on käytettävissä ultraava eläinlääkäri, joka tarvittaessa tutkii tammat. Tamman kaviot olisi hyvä olla vuoltu ja vähintään ilman takakenkiä, mielellään kokonaan kengättä. Tamman rokotusten tulee olla voimassa (jäykkäkouristus ja hevosinfluenssa), näin myös tuleva varsa saa vasta-aineet suojakseen. Sisäloiset tulee olla tutkitettuina ja poishoidettuina kuukauden sisällä ennen orin luo tuontia, sen lisäksi että tämä estää tartuttamasta muita hevosia, se myös edesauttaa tamman kuntoa ja tiinehtymistä. Luonnollisesti tammalla ei saa olla ulkoloisia, ja tammalla tai lähtötallilla ei saa olla todettuina mitään tarttuvia hevossairauksia.

Tuloajankohdasta on tulee hyvissä ajoin, sekä aina muistaa se, ettei tamma välttämättä tiinehdy ensimmäiseen eikä toiseenkaan kiimaan, eli uusintakäynteihin on syytä varautua. Toivomme että kun varsaa alkaa yrittää, siihen sitoutuu tosissaan koko astutuskauden ajaksi, vaikka kaikki ei olisikaan helppoa. Astutukset olisi hyvä aloittaa kesäkuulla, jos tamman tiinehtymisistä ei ole tietoa. Tällöin varsa syntyisi toukokuussa, jos tamma tiinehtyy ensimmäiseen kiimaan, mutta on hyvin myös aikaa yrittää uudelleen jos tamma jääkin alkuun tyhjäksi. Tamma on hyvä tuoda orin luokse heti kiiman alussa tai hieman ennen odotettua kiiman alkua. Tamman tulee olla oriin luona koko kiiman ajan, ja se voidaan hakea kotiin aikaisintaan kun kiima on varmasti ohi. Tamma on mahdollista jättää hoitoon siksi aikaa että mahdollinen tiineys varmistetaan ultraamalla n. 16 vrk viimeisestä astutuksesta.

Mitä astuttaminen maksaa ja mitä siihen sisältyy?

Astuttamisvuonna oriille maksetaan astutusmaksu, mahdollinen kiimantarkkailumaksu jos tammaa ei tuoda ultrattuna tai selkeästi alkavassa kiimassa, sekä hoitopäivistä sen mukaan kuinka kauan tamma on oriin luona. Tähän päälle tulevat mahdolliset kiimantarkkailumaksu, ell-kulut, vuolut yms., jos niitä tarvitaan. Hoitopäivämaksuun kuuluu tammojen tarkkailu, laidun tai kuiva heinä, suolakivi sekä kivennäinen. Tammat yöpyvät pääsääntöisesti ulkona. Jos haluaa että tamma saa väkirehua korsirehun lisäksi, on omat rehut tuotava mukana tai mahdolliset lisärehut laskutetaan erikseen. Tamman tarvitsemat hyönteismyrkyt on syytä tuoda tamman mukana. Hyönteispanta ja hyönteisiä karkottava liuos ovat suositeltavia laittaa tammalle ennen astutukseen jättämistä. Jos joudumme käyttää tammalle omia hyönteiskarkotteitamme, ne veloitetaan erikseen. Astutusmaksu, hoitopäivät ym. kulut maksetaan tammaa haettaessa käteisellä tai etukäteen tilille, niin että maksusta on esittää tosite.

Tammanomistajan on hyvä luoda itselleen jo etukäteen tunnukset Heppaan, jotta kaikki ”paperityö” voidaan hoitaa sähköisesti. Kuittaamme astutusmaksun Heppaan kun se on suoritettu. Astutustodistus tarvitaan jotta varsa voidaan ilmoittaa syntyneeksi ajallaan, sekä tunnistaa ja rekisteröidä aikarajojen puitteissa. Jos omistaja ei pysty jostain syystä käyttämään Heppaa, nämä pystytään hoitaa myös paperiversioina.

Seuraavana vuonna kun varsa syntyy, maksetaan varsasta varsamaksu. Varsasta maksetaan varsamaksu jos se syntyy elävänä ja elää vähintään 7 päivää. Kun varsamaksu on maksettu, kuittaamme sen maksetuksi Heppaan. Hepasta tunnistaja näkee maksun maksetuksi ja saa kaikki tarvittavat tiedot rekisteröintiä varten.

Muita ohjeita tammanomistajalle

Hippoksen sivuilta löytyy tärkeää luettavaa:

https://www.hippos.fi/kasvatus/kasvattajalle/
Meillä aiemmin astuneet orit, eivät enää käytössä:

Suomenhevoset

Suomenpienhevosori Millin Nokinen – Sukupostin sivu

Nuoret, ei vielä kantakirjaan tarjotut orimme suomenhevonen Millin Usvainen (Sukupostin sivu) ja suomenpienhevonen Millin Welmupöly (virallisesti Millin Velmupöly, Sukupostin sivu).

Shetlanninponit

Finnister Pluto, (Sukupostin sivu).

miniori Milli’s You Got It, (Sukupostin sivu). Jos Juuso kiinnostaa, tiedustele Mannen Ratsutilalta Nurmeksesta.

Lisää kuvia löydät tallin Facebook-sivuilta.

Millin Nokisen tietoja:

KTK III 21.1.2008 Ypäjä 7-7-8/9-8=39

Kantakirjauslausunto:

Hyvänpuoleiset tyypit, hieman raskas, hyvä ryhti, pitkä syvä vankka runko, pieni pää, kaareva hyvänmallinen kaula, pitkä selkä, loiva lautanen.

Etujalat melko hyväasentoiset, takajalat pihdissä, lyhyet vuohiset, pyöreät hyvät kaviot. ELL: esitetty erittäin hyvässä kunnossa, jaloissa ei merkittäviä muutoksia.

Etujalkojen liikkeet suorat väljät ja takajalkojen liikkeet ahtaanlaiset sisäkierteiset käynnissä, riittävä yliastunta, aktiivinen, suorat väljät säännölliset liikkeet juostessa. Käynti 6: puhdas, lyhyttä, ajoittain jännittynyttä. Ravi 5: puhdas, lyhyttä, tahti ei säily. Laukka 5: puhdas, melko lyhyttä ja kiireistä. Ratsastettavuus: melko suora, pehmeä suustaan, melko huono eteenpäinpyrkimys, melko tasapainoinen ja kuuliainen. Luonne: kiltti, ajoittain jännittynyt, yhteistyöhaluinen, tyydyttävän pyrkivä.

mitat: 145 144 157 184 43 54 20,0 4+ 

kantakirjauskokeen muut pisteet: luonne 7, liikkeet 6, ratsastettavuus 14, yht 27p

Näyttelytuloksia:

– II- palk tamma- ja varsanäyttely Vihti 21.10.2003 (mitat 138-139, väri m)
– II palk tamma- ja varsanäyttely Vihti 26.10.2004 (mitat 143-141, väri m)
– II palk (FIN) P’05
– 21./26 Nuorten suomenhevosten laatuarvostelu, Ypäjä 2.-4.9.2005 (ell 8-9, rak 8-7-7-6-7, irtoh 6-5-7, askell 6-5-5-7, ka. 6,64), arv. pienhevosena
– II- palk tamma- ja varsanäyttely Vihti 26.10.2005 (7-8-7-7-6-8, mitat 145-143)

Nipsun jälkeläiset:

Amatsoni

Millin Talventähti.

Hillan Joonatan

Pöly-Kreivi

Väisälän Veenus

Tintin Kuukunen

Millin Vadelma

Kesän Taika

Unitan orivarsa

Haka Pikinen

Javitan Tähti

Astutusmaksut:

Suomenpienhevoset Millin Nokinen ja Millin Welmupöly ja suomenhevonen Millin Usvainen 

– vapaana orin kanssa laitumella / tarhassa 100,- / koko kausi, kun tamma tuodaan hyvässä kiimassa ja valmiiksi ultrattuna. Huom! Vain sosiaaliset, ei-potkivat, laumassa olemaan tottuneet tammat.

– astutus luomuna kiinni pitäen, kun tamma tuodaan hyvässä kiimassa ja valmiiksi ultrattuna 200,- / ensimmäinen kiima, uusinnat 100,- / kiima

– siirtona 150,- varausmaksu, joka maksetaan viimeistään kaksi viikkoa ennen arvioitua ensimmäistä siemennyspäivää, ja 150,- / hyppy + oriaseman kulut + lähetyskulut. Otamme cem-testin vain, jos siemennysvarauksia tulee. Tuloksen saa parissa viikossa vielä loppukesästäkin tarvittaessa.

– varsamaksu 400,- 7 vrk:n ikäisestä varsasta

– kiiman seuranta 100,- / kiima, kun tamma tuodaan ultraamattomana ja / tai ei hyvässä kiimassa

– suomenpienhevosille hoitomaksut ovat 12,- / päivä, varsallinen tamma 18,- / päivä ja suomenhevosille 14,- / päivä, varsallinen tamma 20,- / päivä. Käytössä pihattotarha tai laidun paikkatilanteesta riippuen, ei yksittäistarhausmahdollisuutta. 

Shetlanninponi Finnister Pluto

– astutus 160,-, varsamaksu 200,- 7 vrk elävästä varsasta. Astuu vapaana laumassa laitumella tai tarhassa. 

– hoitomaksu 6 ,- /päivä, varsallinen tamma 9 ,- /päivä

Miniori Milli’s You Got It 

-astutus 150,-, varsamaksu 150,- 7 vrk elävästä varsasta. Astuu vapaana laumassa laitumella tai tarhassa. 

– hoitomaksu 5 ,- /päivä, varsallinen tamma 8 ,- /päivä

Huomioitavaa:

Tammat tuotava orin luo kengät poistettuna, loishäädettynä tai lanta-analyysi tehtynä ja puhtaaksi todettuna, sekä rokotukset voimassa olevana.

Tammanomistaja maksaa kaikki tamman eläinlääkärikulut.

Kaikki hinnat sisältävät alv:n.