Tallin tilat
Millitallilla hevoset asuvat laumoina pihatoissa. Se tarkoittaa, että ne pystyvät ympäri vuorokauden itse valitsemaan milloin ovat sisällä ja ulkona. Ne voivat halutessaan ottaa päivällä torkut pihatossa, ja ulkoilla myös öisin. Kun hevonen saa liikuntaa ja raitista ulkoilmaa tasaisesti ympäri vuorokauden, sen jalat, lihaksisto, keuhkot ja mieliala pysyvät hyvässä kunnossa. Kesäisin hevosemme laiduntavat suurilla laitumillaan niin pitkän laidunkauden kuin mahdollista, sillä hevosen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin eteen mitään sen parempaa ei pysty tarjoamaan kuin mahdollisimman luonnonmukaisia oloja mukaileva laumaelämä, vapaus ja ruohoa tasaisesti ympäri vuorokauden. Vapaus ja oma lauma pitää hevoset levollisina ja tyytyväisinä, myös hoidettaessa ja ratsastaessa.
Hoidamme hevoset pääsääntöisesti ulkona, vain sateella ja kovalla pakkasella sisällä. Tämä siksi, että raikas pölytön ulkoilma on hyväksi niin hevosten, kuin ihmistenkin keuhkoille. Meillä pystyvät tämän ansioista harrastamaan monet hevosille ja pölylle allergisetkin.
Meillä on iso hyväpohjainen ratsastuskenttä kokoa 32 x 58 m, asiallinen estekalusto, sekä tosi kivat maastoreitit: turvallisia polkuja omissa lähimetsissä ja monipuoliset reitit pidempiinkin maastoihin. Rakenteilla oleva maneesi, kokoa 20 x 60 m, on jo melkein koko alaltaan käyttökunnossa, joten pääsemme treenaamaan täysipainoisesti ympäri vuoden keleistä riippumatta.
Tallitilamme on tehty vanhoihin rakennuksiin, joten ne ovat vanhanaikaisen vaatimattomia, mutta kaikki tarvittava löytyy kuitenkin. Satulahuoneessa on lattialämmitys. Ratsastajia varten on lämmin taukotupa, jossa on sisävessa ja kahvinkeittomahdollisuus, mikrouuni, jääkaappi jne. Kentän laidalla on laavu, josta pääsee seuraamaan tunteja sateen ja tuulen suojassa. Huonoja kelejä varten on muutama pilttuu ja sisätila, jotta hevoset voidaan tarvittaessa hoitaa katon alla. Leiriläisiä ja erilaisia tapahtumia varten on myös grillikota, kotasauna ja kylpytynnyri.
Leirejä ja kursseja varten on vuonna -18 valmistunut ”maneesikämppä”, jossa on majoitustilojen lisäksi hyvin varusteltu keittiö, suihkut ja sauna. Tätä tilaa voidaan myös vuokrata, kysy tarjous.
Kehitämme jatkuvasti puitteitamme, jotta hevosilla olisi hyvä olla ja ratsastajilla mukavat tilat – aina on joku uusi projekti menossa, kun edellinen saadaan valmiiksi.
Toimintaperiaatteemme
Haluamme tarjota ja pystymme tarjoamaan erittäin edulliset ja kilpailukykyiset hinnat, koska meillä myös talkoillaan ja tehdään paljon asioita itse. Haluamme olla talli, jossa ihan tavalliset ihmiset voivat käydä. Panostamme hyvään yhteishenkeen, yhdessä tekemiseen ja toisten auttamiseen. Meillä ei katsota nenänvartta pitkin, vaikka et omistaisikaan viimeisen ratsastusmuodin mukaisia vaatteita ja varusteita, vaan meille olet erittäin tervetullut sellaisena kuin olet. Kaikenlainen selän takana juoruilu tai negatiivissävyinen hihittely kentän laidalla on meillä ehdottomasti kiellettyä niin aikuisilta kuin lapsiltakin, ja siihen puututaan. Millitalli sopii niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin.
Hevostenkäsittely- ja hoitoperiaatteemme ovat yhdistelmä vanhoja hyviksi koettuja käytäntöjä ja uusimman tutkimustiedon hyödyntämistä. Hevostenkäsittelymme sekä maasta että selästä perustuu tutkittuun tietoon hevosen oppimisesta ja vaistojenvaraisesta käyttäytymisestä. Hevosten fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi menee meillä aina ja kaikessa muiden asioiden edelle.
Hevosia kohdellaan meillä johdonmukaisesti ja niin, että ne ymmärtävät mitä niiltä halutaan. Avut pidetään mahdollisimman pieninä ja eleettöminä. Ratsastajia neuvotaan hevosten käsittelyssä myös maasta toimittaessa, hoitaessa ym. – ei vain ratsastaessa. Meillä hevosia ei potkita, sahata tai vedetä suusta. Hevoset eivät ole avuille turtuneita, saatika kulje opitun avuttomuuden tilassa, vaan iloisia, eloisia ja ympäristöstään kiinnostuneita. Tarvittaessa hevosta komennetaan napakasti niin, että menee kerralla perille, ja sen jälkeen sille annetaan välitön palkkio (aina vähintään avun lopettaminen, ja usein myös positiivinen vahviste).
Jotta hevosemme pysyvät niin herkkinä, kevyinä, reippaina ja kiltteinä kuin ne ovat, on tärkeää, että jokainen ratsastaja noudattaa tarkoin opettajan ohjeita, ja saattaa aina loppuun asti jo aloittamansa asian. Jos joku asia pelottaa tai jotain ei halua tehdä, sen voi jättää kokonaan välistä sillä kertaa, mutta jos aloittaa tehtävän se on suoritettava vähintään siihen pisteeseen, että hevonen ei tiedä ”saaneensa periksi” ja sekä hevonen että sen seuraavat ratsastajat eivät joudu kärsimään edellisen ratsastajan epäjohdonmukaisuudesta.
On tärkeää muistaa, että hevonen oppii joka elämänsä joka sekunti jotain. Jokainen ratsastaja jättää ”ikuisia sormenjälkiään” hevosen aivoihin, ja sitä kautta sen käytökseen, kun toimii sen kanssa. On myös erityisen tärkeä lopettaa avun tai minkä tahansa paineen aiheuttaminen hevoselle juuri sillä samalla sekunnilla kun hevonen reagoi (vaikka vähänkin) haluttuun suuntaan. Näin säilytetään hevosissa niiden luontainen herkkyys ja halu tehdä asioita ihmisen kanssa.
Hevosten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin takia meillä kaikki tekevät asiat aina samalla tavoin. Vaikka ratsastajat vaihtuvat, niin hevosille tärkeät rutiinit säilyvät samanlaisina. Hoitotoimenpiteet suoritetaan samassa hevosille hyväksi havaitussa järjestyksessä, ja ratsastaessa avut annetaan samalla tavoin. Tälläkin keinoin säilytetään hevosten mielenrauha ja vältetään stressi. Meiltä ei löydy imppaavia, kutovia, hampaillaan kaltereita vetäviä stressissä ja ahdistuksessa eläviä opetushevosia.
Meillä panostetaan ratsastustaidon lisäksi myös ”katoavaan kansanperinteeseen”, eli perinteisiin hevosmiestaitoihin. Kannustamme meillä käyviä lapsia ja nuoria oma-aloitteisuuteen, pitkäjännitteisyyteen, huolellisuuteen, tunnollisuuteen, hyviin käytöstapoihin, eläinten ja luonnon kunnioittamiseen ja muihin sekä hevosten kanssa että elämässä ylipäätään tarvittaviin taitoihin. Meillä pitkään käyneet hoitajat ovat menestyneet hyvin elämässään, he ovat rohkeita, avoimia, luotettavia ja sosiaalisia, ja heistä on tullut elämässään pärjääviä hevosalan ammattilaisia, tunnollisia työntekijöitä, yrittäjiä, johtajia, korkeasti koulutettuja jne. On ilo ja onni seurata näiden ihmisten elämää, jotka lähes 20 vuotta sitten porhalsivat sitkeästi polkupyörillään (potkukelkoillaan, kävellen, hiihtäen jne.) monta kertaa viikossa tallille säässä kuin säässä.
Opetushevosemme
Opetushevosemme ovat kaikki ns. alkuperäisrotuja. Ne ovat terveitä, sitkeitä, nöyriä ja vähällä toimeen tulevia, eikä niillä ei ole jalostuksen aiheuttamia sairauksia tai vaivoja. Säänkestävän karvapeitteensä ja paksujen jouhiensa ansiosta ne viihtyvätkin parhaiten ulkosalla miltei säällä kuin säällä. Suurimmalla osalla niistä on niin kestävät kaviot, että ne eivät tarvitse lainkaan kenkiä.
Kaikki hevoset (koulutuksessa olevia nuoria lukuunottamatta), ovat noin helppo B-tasoisia, ja sen lisäksi kaikki menevät A:n liikkeet, joten niitäkin päästään treenaamaan. Myös shetlanninponimme on koulutettu asiallisesti, ja ne osaavat kaikki samat asiat kuin muut hevosemme, joten niillä pystyy pikkuratsastaja kouluttautumaan pitkälle.
Esteratsastuksessa hevosillamme on hypätty ratoja 80 cm asti, mutta osasta löytyy potentiaalia isompiinkin ratoihin, jos vain kuskin pää kestää. Shettiksistä parhaat ovat hypänneet 60 cm ratoja, esim. shetlanninponien SM-kilpailuissa useana vuonna.
Monipuolisista hevosmiestaidoistamme kertoo myös se, että seura- ja harjoituskoulu- ja esteratsastuskisojen voittojen ja sijoitusten lisäksi meiltä löytyy myös osaamista näyttelyiden käyttöluokissa, mm. lukuisia sijoituksia ja voittoja junior handlereissa ja agilityssä, sekä useita mestaruusmitaleja ratsastusluokissa ja ohjasajossa.
Shetlanninponit ovat loistavia ratsuja lapsille: ne ovat viisaita, kärsivällisiä ja rauhallisia. Ne eivät pelkää, säiky ja säpsyile juuri mitään. Oikean kokoisella ratsulla lapsi oppii heti istumaan ja ratsastamaan oikein, kun mittasuhteet ovat kunnossa, eikä tarvitse käyttää turhaa voimaa apujen käytössä. Jos sattuu putoamaan, ei putoa korkealta. Myös hoitamisen ja ponin käsittelyn oppiminen sujuu, kun kaikki on oikeassa kokoluokassa lapsen kokoon ja voimiin nähden. Lasten lisäksi myös aikuiset voivat harjoitella näillä viisailla ja valloittavilla shettiksillä ajoa, ohjasajoa, agilityä, esittämistä jne.
Suomenhevosemme ovat älykkäitä, nöyriä, uskollisia ja vaatimattomia työmyyriä, jotka yrittävät aina parhaansa. Suomenpienhevosemme ovat loistavia pikku paketteja, joissa yhdistyy suomenhevosen monipuolisuus ja palvelualttius yhdistettynä ripaukseen ponimaista pilkettä silmäkulmassa. Lisäksi meiltä löytyy vankka jyllanninhevonen, jolla pääsevät suurikokoisimmatkin ratsastamaan, mutta sen rauhallisuuden ansiosta sillä voivat mennä myös pikkulapset.
Hevosemme ja kasvattimme käyvät myös säännöllisesti näyttelyissä, ja menestystäkin on tullut ihan mukavasti. Olemme kasvattaneet suuren osan opetushevosistamme itse niiden syntymästä saakka, joten tunnemme ne perinjuurin. Ensimmäinen – yhden tammalinjoistamme – neljännen polven kasvatti Milli’s Xinny syntyi kesällä 2012, ja meillä on lisäksi myös oma kasvatti Millin Vadelma, jonka molemmat vanhemmat ovat omia kasvattejamme (isänä oma kantakirjaorimme Millin Nokinen, emä sen varsavuoden kaveri Millin Nelli), ja sen molemmat mummotkin (Pendoliina ja Unita) asuvat meillä yhä.
Opetushevosemme säilyvät meillä vanhoiksi asti terveinä ja hyväkuntoisina. Jotkut on myyty eläkkeelle tarkkaan valittuihin hyviin koteihin, jotkut ovat viettäneet eläkepäivänsä meillä loppuun asti oloneuvoksena. Tällä hetkellä vanhin asukkimme on 1979 syntynyt Bastienna, jonka tehtävänä on leikata nurmikot kesäisin tallin ympäristöstä. Kunnioitamme ja arvostamme kaikkia hevosiamme, mutta erityisen tärkeitä meille ovat nämä viisaat ja uskolliset vanhukset.
Hevosmiestaidoistamme ja hevosten oloista kertoo myös se, että meiltä ei ole koskaan jouduttu myymään yhtään hevosta pois siksi, että sitä ei olisi saatu opetettua ja koulutettua tuntikäyttöön sopivaksi, tai että se olisi ajan kuluessa kyllästynyt hommiinsa tai ahdistunut niistä ja muuttunut soveltumattomaksi.
Ratsastuksenopettajamme
Opettajamme ovat ratsastuksenohjaajatutkinnon suorittaneita aikuisia, kokeneita pitkän linjan ammattilaisia alallaan.
Mirkka Lehtonen on viiden lapsen (99, 04, 08, 11 ja 14) äiti, joka on pitänyt tunteja ja ratsastusleirejä vuodesta 1989, epäsäännöllisesti jo vuodesta 1985. Ratsastuksenohjaajatutkinnon lisäksi hänellä on mm. c-valmentajan (urheiluvalmentaja) pätevyys, hän on shetlanninponien käyttöluokkatuomari, koulutettu kokemusasiantuntija, vertaisohjaaja ja tukihenkilö. Mirkka on kilpaillut aikoinaan esteratsastuksessa 100-110 cm tasolla, ja lisäksi kouluratsastuksessa joitain startteja, myöhemmin myös ohjasajossa ja agilityssä menestyen. Lisäksi hän on ajanut mm. työajoa, valjakkoajoa, jne. Mirkan lapset kilpailevat monipuolisesti eri lajeissa tallin poneilla ja hevosilla.
Mirkka on kouluttanut kaikki opetushevoset itse, ja sen lisäksi kouluttanut lukemattomia hevosia ja poneja sekä alusta asti, että korjaten käytös- ja ratsastusongelmia, entisiä ravureita ratsuiksi jne. Taitoja löytyy lisäksi esim. kavioiden vuoluun, kengittämiseen, hevosten hierontaan ja venyttelyyn, maasta käsin kouluttamiseen, hevosten käytösongelmien korjaamiseen ym.
Valmentajina Mirkalla aikoinaan olleet esteratsastajat Paula Pullinen ja Annu Virkkunen ovat antaneet hyvän ja perusteellisen pohjan. Monipuoliset taidot ovat vuosien varrella rakentuneet sille, omaksumalla parhaita paloja useiden hevosalan ammattilaisten opeista – niin ratsastuksessa kuin muissakin hevosiin liittyvissä taidoissa valmennustuntien, kurssien jne. muodossa. Ennen oman tallin perustamista vain 21-vuotiaana, Mirkalle oli kertynyt työkokemusta jo lukuisista erilaisista talleista 13-vuotiaasta alkaen (mm. Kaupin ratsastuskoulu, Annu Virkkusen tallin- ja kisahoitajana toimiminen, Transy Stud / D.W.H Dick Skotlannissa, Stall Hagelund / Maria Roimola jne.), joista kaikista hän poimi parhaat ideat ja toimintatavat oman tallinsa käyttöön.
Mirkan kokemuksen mukaan tallin omistajan pitää pystyä olemaan yhtä aikaa hevostenhoitaja, ratsastuksenopettaja, kengitysseppä, hevoshieroja, eläinlääkäri, kirjanpitäjä, markkinoija, lastentarhanohjaaja, nuoriso-ohjaaja, opettaja, valmentaja, talonmies, maanviljelijä sekä psykologi. Sen lisäksi täytyy jatkuvasti kouluttautua ja käydä kursseilla, jotta pysyy ajan hermoilla, oppii uusia asioita ja kehittyy. Tässä ammatissa pitää olla avoin ja vastaanottavainen uusille ideoille, mutta myös pitää jalat tiukasti maanpinnalla. Tarkkaa hevossilmää ja vaistoa tarvitaan paitsi hevosten käsittelyssä, turvallisuuden kannalta olennaisessa erilaisten tilanteiden ennakoinnissa ja hevosjalostuksessa, myös hevosten päivittäisen hyvinvoinnin tarkkailussa.